Haberler

 

'Kırmızı et arzında sorun devam ediyor'

"Besilik ithalatında KKDF kaldırılmalı"

Yücesan, işlenmiş et ve et ürünleri faaliyetinde bulunan firmalara ithalat kolaylığı getirilmesi önerisinde bulunarak, şunları kaydetti:

"Arz yetersizliğini piyasa olanaklarına zarar vermeden hızla çözmek için işlenmiş et ve et ürünleri faaliyetinde bulunan firmalara Et ve Süt Kurumunun (ESK) aracı olması yerine, 2016 yılı üretim rakamları dikkate alınarak belirlenecek olan oranlarda kontrollü olarak doğrudan karkas ithalat izni verilmelidir. Bu yöntem, aynı zamanda tedarik zincirinin sadeleştirilmesi ile maliyet tasarrufu sağlayacağı için et fiyatına düşüş yönünde olumlu katkısı olacaktır.

Besilik materyal sayısını artırmak ve atıl çiftlik kapasitelerini hızla doldurmak amacıyla firmaların sıfır gümrük vergisiyle doğrudan besilik materyal ithalatı yapmasına izin verilmelidir. Besilik ithalatındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kaldırılmalı. Bu sayede finansman sıkıntısı nedeniyle çiftliğine besilik dana alamayan firmalar vadeli alım yapabilecektir."

Yücesan sözlerini şöyle tamamladı: "Milli Tarım Projesinin iki önemli ayağından biri olan hayvancılıkta yüksek verimli yerli ırkları destekleme modeli ve damızlık üretim merkezleri oluşturulması uygulamaları aynen, uzun soluklu devam ettirilmelidir. Orta ve uzun vadede öncelikle, Türkiye'deki mevcut sığır ırk popülasyonu sütçü ırklar yerine kombine verimli ırklar (et ve süt verimi dengeli Simmental ırkı gibi) çoğunluk haline getirilmelidir. Küçükbaş (koyun-keçi) üretiminin ülkemizin iklim ve coğrafi şartlarına uygun ekonomik üretimi nedeniyle desteklemeye devam edilmesi ve tüketiminin özendirilmesi çalışmaları yapılmalıdır."

 

 

ESK Taze ve Dondurulmuş Karkas Et Satışına Başlıyor

Et ve Süt Kurumu'nun 25 Mart Cumartesi günü duyurduğu taze ve dondurulmuş karkas et satışına dair usul ve esaslar kurumun web sitesinde bugün yayına alınmıştır. Yapılan duyuruya göre müracaat ve satışlar bugünden itibaren Yozgat, Sakarya ve Sincan Et Kombinası Müdürlüklerince yapılacaktır.

Taze Karkas Dana Eti Satış fiyatı 22,50 TL/Kg + KDV'dir. Satışlar peşin bedelle veya Kredi Kartı (VISA) ile gerçekleştirilecektir. Kurumdan satın alınan karkas etleri perakende olarak (kıyma 32,00 TL/Kg., Kuşbaşı 34,00 TL/Kg. KDV dahil fiyatlardan) satışa sunulacak, çeyrek veya bütün karkas olarak piyasaya satış yapılmayacaktır.

Taze Karkas dana eti satışı Türkiye Kasaplar Federasyonuna üyelerine yapılacaktır.

http://www.esk.gov.tr/upload/Node/12952/files/TAZE_KARKAS_SATIS_ESASLARI.pdf

Dondurulmuş Karkas Dana Eti satış fiyatı 20,50 TL/Kg + KDV'dir. Satışlar peşin bedelle veya Kredi Kartı (VISA) ile gerçekleştirilecektir. Satışı yapılacak toplam ürün miktarı Kurumun stok durumuna göre firma bazında aylık maksimum 50 ton' un üzerinde olmayacaktır. Yemek Sanayinde faaliyet gösteren işletmeler YESİDEF'e (Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu) üye olduğunu gösteren belgeleri, Kırmızı Et Sanayi alanında faaliyet gösteren işletmeler ise et ve et ürünlerinin işletilmesi ile ilgili faaliyette bulunduğunu gösteren belgeleri ve kapasite raporlarını (işletme ruhsatını ve vergi mükellefine ait belgeyi) ibraz edeceklerdir.

http://www.esk.gov.tr/tr/12953/Dondurulmus-Karkas-Et-Satisi-Duyurusu

Duyurular yukarıda yer alan ilgili linklerden incelenebilir.

 

ETBİR’in tüzük tadilatı amaçlı olağanüstü genel kurul toplantısı yapıldı

Et Üreticileri Birliği Derneği - ETBİR'in tüzük tadilatı amaçlı olağanüstü genel kurul toplantısı 15 Mart 2014 Cumartesi günü yapıldı. Toplantı öncesinde üyelerin katılımıyla düzenlenen kahvaltının ardında genel kurul oturumuna geçildi. Genel kurulda alınan karar gereği ETBİR’in tam adı KIRMIZI ET SANAYİCİLERİ ve ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ Derneği olarak değiştirildi. Yönetim Kurulu üye sayısı yeniden 13’e yükseltildi. Sayının artması nedeniyle mevcut yönetime yapılan ilavelerle Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

 

Mustafa Bılıkçı

Sultan Et ve Gıda Üretim Tic. Paz. Ltd. Şti.

Ahmet Yücesan

San Et ve Et Mamülleri San. Tic. Ltd. Şti.

Mustafa Albayrak

Aydos Et ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti.

Erzat Yıldız

Yayla Et Gıda San. Paz. Tic. Ltd. Şti.

Zeki Ziya Sözen

Aytaç Gıda Yatırım San. Ve Tic. A.Ş.

Çağdaş Öztürk

Trakya Et ve Süt Ürünleri A.Ş.

Hakan Akkoyun

Bonfilet Et Sanayi ve Ticaret A.Ş

Cüneyt Asan

Günaydın İstanbul Merkez Gıda Turizm Tic. Ltd. Şti.

M. Emin Arslan

Etçii Gıda A.Ş.

M. Alper Şölen

Akşeker Gıda Bağırsak ve Yağ Sanayi Tic. Ltd. Şti.

M. Cem Yardımcı

Anamera (Konet) Et ve Et Ürünleri San. Tic. A.Ş.

Yaşar Perktaş

Dörtyol Zirai Ürünler

İbrahim Evren

İkbal Gıda A.Ş.

 

 

Fiyat dengesi konusunda Bakanlıktan söz alındı

Et fiyatlarında ramazan ayıyla beraber başlayan hareketlenmenin devam etmesiyle ilgili olarak ETBİR, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile görüşme yaptı. Bayram öncesi 2 Ağustos Cuma günü Bakan Eker'in makamında gerçekleşen görüşmede Eker, et fiyatlarında yol emniyetinin sağlanabilmesi için tüm yetkilerin kullanılacağı sözünü verdi.

Kırmızı et sektöründeki sivil toplum kuruluşlarının talebiyle gerçekleşen toplantıya Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği -ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, ETBİR ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Albayrak ile Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ katıldı. Yaklaşık iki saat süren toplantıda besiden üretime tüm konulardaki sıkıntılar bakanlığa aktarılarak, kırmızı et sektöründe istikrar sağlanması için görüşler paylaşıldı ve detaylarıyla tartışıldı. Bakan Mehdi Eker'in yanı sıra konuyla ilgili bakanlık üst düzey yöneticilerinin de hazır bulunduğu toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarında istikrarın sağlanması için bütün tedbirlerin alındığını, et üreticilerinin endişe etmesini gerektirecek sıkıntılı bir ortam oluşmayacağını ifade etti. Görüşmede, hayvan varlığının piyasaya ve kurbanlık ihtiyacına yetecek durumda olduğunu belirten Eker, konunun iç dinamiklerle çözümü yolunda bütün kanalların açık olduğunu söyledi. Artışa mahal verilmemesi için, mamül üretimi yapan sanayici için EBK depolarındaki donuk etin kullanıma sunulması gibi eldeki tüm imkanlar kullanılacak.

 

İftar yemeği 29 Temmuz'da yapıldı

ETBİR’in üyeleri ve sektör mensuplarını bir araya getirmek üzere düzenlediği iftar yemeği 29 Temmuz Pazartesi günü Mabeyin Restoran’da düzenlendi. ETBİR yönetim Kurulu’nun ev sahipliğinde verilen iftara ETBİR üyesi firmaların yanısıra sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, kırmızı et sektörüne teknik ve ekipman desteği sağlayan tedarikçiler, ülkemizin önde gelen et ve mamül üreticisi firmaları katıldılar.

Devami

ETBİR Yönetim Kurulu'nun ziyaretleri

Ocak 2011 Olagan Genel Kurul'unda göreve gelen Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri Tarım ve Köyişleri Bakanı ve Bakanlık birimlerini ziyaret etti. Tarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker'e makamında yapılan ziyarete, ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, Başkan Vekili Mustafa Albayrak, üyeler Osman Uluçay, Şerif Coşkun, Ergün Göçer, Ertuğrul Bilikçi ve Genel Sekreter Ayla Torun katıldı. Görüşmede ETBİR'in yeni dönemde kamudan beklentilerine dair görüş dosyası sunuldu. Bakan M. Mehdi Eker de 2010 yılından itibaren hayvancılığa verilen teşvikler hakkında bilgi verdi ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine verdikleri önemi hatırlattı. Kırmızı et sektöründe önemli bir örgütlenme olarak gördüğünü ve sektörü ilgilendiren tüm konular ve kamuoyunu bilgilendirmede ortak çalışmaları sürdürme arzusunda olduklarını belirtti.

Yönetim Kurulu ayrıca, İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak’ı ve Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Doç. Dr. Muzaffer Aydemir’i makamında ziyaret etti. Karkas et ve canlı hayvan ithalatında gelinen durum hakkında değerlendirmenin yapıldığı görüşmelerde, kırmızı et sektöründe fiyat istikrarının oturmaya başladığı ve istikrarın kalıcı olması için, sürdürülebilirliğin sağlanmasının önemine değinildi.

 

İTO, İSO ve İTB seçimlerinde
ETBİR üyelerinden büyük başarı

Mayıs ayında yapılan Oda ve Borsa seçimlerinde ETBİR üyeleri büyük başarı
göstererek meslek komiteleri ve meclis üyeliklerine seçildiler.
Mayıs ayında yapılan Oda ve Borsa seçimlerinde ETBİR üyeleri büyük başarı göstererek meslek komiteleri ve meclis üyeliklerine seçildiler. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Ticaret Borsası ve İstanbul Sanayi Odası seçimlerinde kırmızı et sektörünün temsil edildiği meslek komitelerinin seçimlerinde aktif bir çalışma yürüten ETBİR mensupları, bulundukları örgütlerin meslek komitelerine seçildiler.

Devami

ETBİR yönetim kurulundan basın toplantısı:

"Tüketicinin kalbinde güven tazeleyen et ürünleri sofralarımızda hak ettiği yeri alıyor..."

Ocak ayında Mustafa Bılıkçı başkanlığında göreve gelen ETBİR Yönetim Kurulu,
düzenlediği basın toplantısıyla sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Toplantıda yeni et tebliğiyle birlikte, dana etinden üretilen mamüllere güven ve ilginin arttığı bildirildi.

Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu, göreve yeni gelmeleri nedeniyle, 19 Mart'ta Ortaköy Feriye Lokantası'nda basınla tanışmak amaçlı bir kahvaltı düzenledi. ETBİR
Başkanı Mustafa Bılıkçı, basın toplantısında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bılıkçı yapılan düzenleme ile artık çocukların ve tüm ailenin güvenle tüketebileceği sağlıklı ve geleneksel ürünler için gerekli alt yapı sağlandığını belirtti. Bılıkçı Tebliğ sayesinde ucuz et ve et ürünü karıştırılmayan, içeriği dengelenmiş, sağlıklı koşullarda üretilmiş şarküteri ürünlerinin artık halkımızın sofrasında hak ettiği yeri aldığını ifade etti.

 

 

ETBİR'de yeni dönem

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği - ETBİR'in 8. Olağan Genel Kurulu 9 Şubat Cumartesi günü yapıldı. İstanbul Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda yapılan seçimli genel kurulda geçen dönemin faaliyet ve gelir giderlerinin ibrasının ardından yönetim ve denetim kurulları seçimine geçildi.

Üç dönemdir yönetim kurulu üyeliği yapan Mustafa Bılıkçı yönetim kurulu başkanlığına seçilirken, yeni yönetim kurulunda altı yeni firma görev aldı. Sultan Et ve Gda Üretim Ltd. Şti. yönetim kurulu başkanı Mustafa Bılıkçı başkanlığındaki yeni yönetim kurulu görev dağılımını yaparak çalışmalara başladı.

Devami

Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Mehdi Eker'i ziyaret etti

Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin göreve yeni başlayan yönetim kurulu, 8 Kasım'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker'e tanışma ziyaretinde bulundular. Ziyarete Konsey Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan ve Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Albayrak, Ergun Kılıç ve Özer Türer katıldılar.

Görüşmede Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, Konsey'in 9 Ekim'de yapılan Genel Kurul sonrası oluşan Yönetim Kurulu'nun 2013 yılında yapacağı çalışmalar hakkında Bakan Mehdi Eker'e bilgi verdi.

Devami

"Kesim Hayvanlarının Refahı ve Kesimhanelerde Hayvan Refahı Uygulamaları Eğitimi" tamamlandı

Et Üreticileri Birliği-ETBİR, Veteriner Halk Sağlığı Derneği ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası'nın organizasyonuyla düzenlenen seminere kesim yapılan et tesislerinde aktif olarak çalışan veteriner hekimler ve kesimhane yardımcı personeli katıldı.

İngiltere merkezli RSPCA-Royal Society fort he Prevention of Cruelty to Animals kuruluşu tarafından desteklenen eğitimi yine İngiliz Animal Welfare Training firmasının uzmanları Alexandra Hammond-Seaman, Paul Whittington, Prof. Dr. Haluk Anıl ve Kasia Kilvington verdiler.

7-10 Mayıs 2012 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminer; "Hayvan Refahı Sorumlusu Temel Eğitimi" ve "Kesimhanelerde Hayvan Refahı Değerlendirmesi Eğitimi" olarak iki aşamalı olarak gerçekleştirildi. Yapılan eğitim ve uygulama iki ayrı sertifika ile belgelendirildi.

 

Devami

Fransa Triskalia Kooperatifi
Özlem Et'i ziyaret etti

Fransa'nın kuzey batı bölgesindeki yetiştiricilerden oluşan Triskalia Kooperatifi Büyükbaş Hayvan Konseyi üyelerinden bir heyet ETBİR ve Özlem Et'i ziyaret etti.

Fransa Konsolosluğu Ticaret Ateşeliği'nin organizasyonuyla Türkiye'ye gelen 20 kişilik heyet, İstanbul ve Marmara Bölgesi'ndeki çeşitli çiftlik ve et işleme tesislerinde inceleme gezisi yaptı. Yıllık 40.000 büyükbaş kesim kapasitesi bulunan Triskalia Kooperatifi üyeleri, ETBİR'in konuğu olarak 19 Mart'ta Özlem Et Kombinası ve et mamulleri üretim tesislerini gezdiler.
Konuklara hoşgeldiniz konuşmasını yapan firma sahibi Recep Coşkun'un ardından ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı ve Özlem Et Genel Müdürü Dr. Ahmet Yücesan Türkiye'nin ekonomik yapısı, hayvancılığı ve kırmızı et üretimi ile ilgili bilgi veren bir sunum yaptı. Sunumun ardından tesisi gezen Triskalia Kooperatifi üyeleri, et mamullerinin üretim aşamalarını inceledi ve kombinada büyükbaş hayvanların kesimini gördü.
İnceleme gezisi sonrasında yapılan şarküteri ürünleri tadımının ardından heyet, Tayyip Group'un Ömerli'de 100 dönüm arazi üzerine kurulu çiftliğine gitti. Kooperatif üyeleri, organik et üretimi yapılan Tayyip Çiftliği'nde ülkemizdeki besicilik yöntemleri hakkında bilgi aldılar.

 

ETBİR’den “Yeni Gıda Mevzuatı” Paneli

Yeni Gıda Mevzuatı ve Kırmızı Et Sektörüne Etkileri Paneli 3 Mart’ta yapıldı. ETBİR’in düzenlediği panel FOTEG Gıda İşleme Teknolojileri Fuarı kapsamında CNR Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Üçge Elektronik A.Ş.’nin desteğiyle düzenlenen panelin ilk oturumunda Yeni Gıda Mevzuatı’na dair düzenlemeler tartışılırken, ikinci oturumda kırmızı et firmaları konuyu kendi sektörleri bakımından değerlendirdi.

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte Yücesan; çok geniş kapsamı olan ve üretimden satışa tüm kanalları ayrı ayrı ilgilendiren düzenlemelerin sözkonusu olduğu mevzuatı değerlendirirken, özellikle et mamullerinde gıda güvenliği ve denetimbakımından sektörün beklenti içinde olduğunu belirtti. Yücesan “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ardından 2011 yılı sonu itibarıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmeye başlayan, kısaca Yeni Gıda Mevzuatı olarak adlandırılan yasal düzenlemeler, hayvan refahından izlenebilirliğe kadar gıda üretiminin ve satışının tüm aşamalarını düzenleyen çok sayıda yönetmeliği kapsıyor. Gıda güvenliği, izlenebilirlik, hayvan refahı, gıda işletmelerinin çalışma koşulları konularında yapılan düzenlemeler özellikle kırmızı et sektörü için önemli konuların başında gelmektedir” dedi.

 

Devami

Toptan Et KDV'si % 1 indirildi

30 Aralık 2007'den bu yana % 8 olan toptan et KDV oranında yeniden % 1'e dönüldü. ETBİR'in de uzun zamandır eski haline dönülmesi için girişimlerde bulunduğu KDV indirimi 27 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak 28 Kasım itibarıyla yürürlüğe girdi.

Temel gıda fiyatlarında indirim sağlamak için ilk olarak kırmızı ette yapıldığı bildirilen indirimi diğer kalemlerin de izleyeceği açıklandı. Toptan et satışındaki KDV tevkifatı uygulamasına ise devam edilecek. ½ oranında uygulanan tevkifat, yeni KDV oranı % 1’in yarısı yani % 0,5 olarak devam edecek.

 

27 Kasım 2011 tarihli KDV hk. Resmi Gazete kararları
2 no.lu faslında yer alan mallar listesi
26 Şubat 2008 tarihli Tevkifat hk. Resmi Gazete

 

Kurban Kesimi, Hijyen ve Saklama Koşulları Paneli

ETBİR ve MÜSİAD'ın birlikte düzenlediği "Kurban Kesimi, Hijyen ve Saklama Koşulları" konulu paneli 26 Ekim 2011 Çarşamba günü MÜSİAD Genel Merkezi'nde yapıldı.

Her yıl Kurban Bayramı yaklaştıkça başlayan kurban kesimi ve hijyenik koşullar tartışmalarına, konunun farklı alanlarında uzmanlarının katıldığı bilimsel bir panelle yanıt verildi. Dinî uzmanların, bilim adamlarının ve sektör temsilcilerinin katılacağı panel, kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlara yol gösterici nitelikte gerçekleşti. Kurban kesimi konusunda bilinçlendirme amacıyla düzenlenen panelde; Uludağ Ünv. İslam Hukuku Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren, ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, Kontrol Lab - Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi YK Başkanı Dr. Can Demir, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Aslan, İBB. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Atık Yönetimi Müdürü Cevat Yaman ve İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Adnan Tepe konuşmacı olarak yer aldılar.

 

4. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi

Veteriner Gıda Hijyeni alanındaki yeniliklerin aktarılması ve tartışılması için en uygun ortamı sağlayan bilimsel kongrelerimizin dördüncüsü "Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi" Belek-Antalya'da yapıldı.

Kongrenin ikinci gününde düzenlenen 5. Oturumda ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan da bir sunum yaptı. Yücesan sunumunda Türkiye’de hayvancılığın yapısı, işletmelerle ilgili sayısal veriler, üretim ve tüketim rakamları ile ithalat döneminde ülkeye yapılan giriş sayıları hakkında bilgi verdi.

 

AB Uyum Sürecinde Hayvancılık Kongresi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: “Trakya’dan hayvan ihracatı yapacak duruma geleceğiz.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın: “Mazota 550 milyon TL destek veriyorsunuz, 6 milyar TL vergi alıyorsunuz.”

TOBB Başkan Yardımcısı ve ATB Başkanı Faik Yavuz: “Fiyatlardaki artış spekülasyon değil kıtlıktan kaynaklanıyor.”
Ankara Ticaret Borsası’nın koordinatörlüğünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin destekleriyle düzenlenen AB Uyum Sürecinde Türkiye Hayvancılık Kongresi 21-22 Ekim 2011’de Ankara’da yapıldı.

Devamı için:
http://www.atb.gov.tr/news.aspx?newsId=cb12ab63-fd45-4f30-8cf2-99fbe39955aa

Kongre sonuç raporları:

AB Hayvancılık Kongre 2011 Gıda Güvenliği ve Hayvan Sağlığı Komisyon Raporu

AB Hayvancılık Kongre 2011 Kırmızı Et Komisyon Raporu

AB Hayvancılık Kongre 2011 Süt Komisyon Raporu

 

ETBİR'den Et Mamülleri Paneli

Et Mamüllerinin Üretim Koşulları ve Sağlığa Etkileri paneli yoğun bir katılımla 21 Eylül 2011 tarihinde İstanbul Ticaret Borsası Tescil Salonunda yapıldı. ETBİR, İTB ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası'nın birlikte düzenlediği panel sektör mensuplarından oldukça ilgi gördü.

Açılış konuşmalarını İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve 17.Meslek Komitesi Başkanı İslam Ali KOPUZ, ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet YÜCESAN ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat ARSLAN'ın yapmasının ardından oturumlara geçildi. Et mamülleri üretiminde karışım standartlarının belirlenmesi ve ölçülebilmesi adlı I.oturumda; oturum başkanlığını İstanbul Ticaret Borsası Meclis üyesi ve 16.Meslek Komitesi üyesi Mehmet Erkan Özefe yaptı. I.oturumun panelistlerinden, İstanbul Veteriner hekimler Odası Prof.Dr. Gürhan Çiftçioğlu, Et mamüllerinde kullanılan katkı maddeleri ve okul kantinlerinde satılan et ürünleri, büfe tipi ürün ve sucuk benzeri ürünlerin nitelikleri konusunda bilgi verdi. Kontrol Lab-Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Can Demir; Et mamülleri üretiminde laboratuar tetkikleri ve karşılaşılan sonuçlar hususunda katılımda bulundu. TKB Gıda ve Kontrol G.M. Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz; mevzuat ve AB yasalarına uyum durumu hakkında bilgilendirdi ve I.oturum Migros Kalite Müdürü Hülya Günay'ın Perakende sektöründe et mamüllerinde gıda güvenliği uygulamaları konusunda görüşlerini bildirdikten sonra oturuma ara verildi.

 

Devami

ETBİR'den Somali'ye destek

ETBİR Yönetim Kurulu tarafından Ramazan aylarında geleneksel olarak düzenlenmeye çalışılan iftar yemeğinin bütçesi, bu yıl Somali'ye yardıma ayrıldı. Sektör mensuplarını bir araya getirmek üzere düzenlenen yaklaşık 200 kişilik yemeğin bütçesi, üyelerin de katılımıyla Somali'ye İnsani Yardım hesabına aktarılmak üzere Kızılay'a bağışlandı. Yönetim Kurulu'nun davetiyle yapılan bağış organizasyonuna ETBİR üyelerinin de destek vermesiyle toplanan 15.000 TL, 12 Ağustos'ta Kızılay Marmara Bölge Müdürlüğü'ne teslim edildi. önetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan, yönetim kurulu üyesi M. Emin Arslan ve Genel Sekreter Ayla Torun, Kızılay Marmara Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi Müdürü Ahmet Güzel'i çeki teslim etmek üzere ziyaret etti. ETBİR mensuplarının bu organizasyonundan duydukları memnuniyeti ifade eden Ahmet Güzel, sivil toplum kuruluşlarının bu tür desteklerinin kendilerini daha da güçlendirdiğini ve mutlu ettiğini söyledi.

Devami

İthal Etin Vergisi % 75'e Çıktı

İthal etin vergisi arttı YERLİ besiciyi korumak amacıyla Mayıs ayında yüzde 60'a çıkarılan et ithalatındaki gümrük vergisi, 2 Temmuz'dan itibaren yüzde 75'e yükseltildi. Et ithalatında gümrük vergisinin yükseltilmesine yönelik ithalat rejiminde değişiklik yapılmasına ilişkin Karar, Resmi Gazete'nin 2.7.2011 sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre karkas et ithalatında yüzde 75 gümrük vergisi uygulanacak.

Et ithalatının başlangıcında Nisan 2010'da % 30 ile başlayan gümrük vergisi, devamında üreticiyi koruma amacıyla 19 Mart 2011'deki artışla %45, 13 Mayıs'ta ise % 60'a çıkarıldı. Resmi Gazete'de yayınlanan son ithalat rejimi düzenlemesi ile ise fon % 75'e çıkarıldı.

 

Karkas et ve kasaplık canlı hayvan ithalatında vergi arttırıldı
Karkas etin gümrük vergisi artık % 100

Yerli üreticiyi korumak üzere canlı hayvan ve et ithalatında bir kez daha vergi artışına gidildi. Buna göre ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalarla 1 yaşından küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı % 30'dan % 40'a, karkas et ithalatında ise gümrük vergisi % 75'ten % 100'e yükseltildi.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker vergi artışının tüketiciye olumsuz yansımayacağını söylerken, sektör temsilcileri kararı farklı görüşlerle değerlendiriyor.

Devami

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanlığı'na Dr. Ahmet Yücesan seçildi

Kırmızı et sektörünü bütün paydaşlarıyla bir araya getirmek üzere 2010 yılında kurulan Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nde 9 Ekim'de yapılan Olağanüstü Genel Kurul'un ardından ilk Yönetim Kurulu toplantısı 23 Ekim'de gerçekleşti. Üretici, Sanayici, Kamu ve Araştırma Kurumları, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları alt gruplarının yer aldığı Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan seçildi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 09 Ekim 2012 yapılan genel kurulu sonrası, ilk yönetim kurulu toplantısı düzenlendi. Toplantıda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Dr. Ahmet Yücesan, Başkan Vekilliği’ne Fazlı Yalçındağ, Muhasip Üyeliğine Özer Türer seçildi.
Toplantı bitiminde Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin yeni başkanı Dr. Ahmet Yücesan şunları söyledi:
“Konseyimizin 23.10.2012 tarihinde gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu toplantısında Kurulumuz şahsımı Yönetim Kurulu Başkanlığına uygun görmüşlerdir. Beni Yönetim Kurulu Başkanlığına layık gören tüm Yönetim Kurulu üyelerimize şahsım ve sanayi grubundaki tüm firma temsilcileri adına teşekkürlerimi sunuyorum.
Konseyimiz yapısı itibarıyla Bakanlık ile kırmızı et sektörü arasında bir denge unsuru vazifesi görmektedir. Konseyin alt gruplarını oluşturan sanayici, tüketici, üretici ve kamu mensupları eşit bir şekilde temsil edildiği Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nde yönetim kurulu; hem tüketici hassasiyetleri hem de üretici ve sanayicilerin sorunlarını dikkate alarak politikalar üretme gayreti içerisinde olacaktır.”

Devami

Gümrük vergisinde yeni düzenleme

Kasaplık canlı hayvan ithalatında % 30 olan gümrük vergisi % 15'e düşürüldü. Uygulama 29 Temmuz 2011'den itibaren geçerli..

Devami

İstanbul Ticaret Borsası "Ülkemizde Hayvancılık Paneli" düzenledi

İstanbul Ticaret Borsası'nın düzenlediği "Ülkemizde Hayvancılık" panelinde hayvancılığın alt dallarındaki sorunlar bir kez daha masaya yarıldı. Borsa Başkanı Atilla Sümer’in evsahipliğinde düzenlenen panelin açılış konuşmasında Sümer, İTB 16. Et Meslek Komitesi’nin çalışmaları neticesinde her zaman gündemde olan, ancak son zamanlarda tekrar gündemde üst sıralarda yükselen ülkemizde hayvancılık konusunun, sektör temsilcileri tarafından birinci ağızdan değerlendirilmesi için böyle bir çalışma tertip ettiklerini ifade etti. Hayvancılık ve tarım politikaları ülkelerin ekonomik ve sosyal anlamda biçimlenmesine sebep olan, bu anlamdaki olumlu veya olumsuz her türlü gelişmenin etkeni olabilecek önemde olduğunu belirten Atilla Sümer; “Bir ülkenin hayati damarları olan bu sektörlerde hiçbir ülke bağımlı olmayı düşünemez.” dedi.
Et üretimi, süt üretimi, İstanbul’da et tedarik sistemi ve ham deri üretimi başlıkları altında düzenlenen birinci oturumda ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan “Hayvancılık ve Et Üretimi” sorunlarının genel değerlendirmesini yaptı. İlk oturumun diğer konuşmacları ise İÜ. Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ömür Koçak, İstanbul Kasaplar Odası Başkan Yardımcısı Celalettin Özperk ve Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Onur Görgün idi.
ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Yücesan konuşmasında; hayvancılığın bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artan nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesinde ve birçok alanda endüstri hammaddesi olarak kullanımda önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Bununla birlikte hayvancılık sektörünün, diğer sektörlerden farklı olarak içinde birçok alt sektörü barındırması sebebiyle, ülke ekonomisine olduğu kadar ülkenin sosyal sorunlarına da çözüm getirmekte olduğunu söyleyen Yücesan, 80’li yıllardan itibaren sektörün geçirdiği dönemler ve hayvan varlığındaki sayısal gerileme hakkında bilgi verdi. Besi hayvancılığının toplam maliyetinin % 73’ünü yem girdilerinin oluşturduğu ifade ederken, ülkemizdeki yem üretiminin sıkıntıları gözönüne alındığında kırmızı et maliyetinin yükselişi kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Kesimhane ve kombinaların durumu hakkında da bilgi veren Yücesan, ülkemizde kırmızı et sanayiinin belediye mezbahalarının üretimi ile başladığını, ardından Et Balık Kurumu’nun kurulması ve 1982 yılında Özel Et Kombinalarına kuruluş izni verilmesiyle sanayileşmenin daha da ilerlediğini belirtti. AB uyum sürecinde teknolojik alt yapının geliştirilerek, nitelik itibariyle bir çok kuruluşumuzun AB standartları üzerine çıktığını sözlerine ekledi.
2007 yılından itibaren devam eden süreçte et fiyatlarının artış nedenlerine de değinen Dr. Ahmet Yücesan, “Belirli nedenlerle yükselmiş olan kırmızı et fiyatlarının, daha yüksek kar beklentisi olan kesimler tarafından sektöre suni arz sıkıntısı olarak yansıtılmasıyla fiyatlar tekrar yükseltilmiş, hatta kırmızı et bir şekilde bulunamaz hale getirilmişti.” dedi. Yücesan, sektörün gücü ve kamunun desteği ile kırmızı et üretiminin ana hammaddesi olan besi ve damızlık hayvan ithalatının önü açıldığını; gelecekte ihtiyacı karşılayacak besi hayvancılığının teşvik edilerek, sektörün gerçek sahiplerinin kapasitelerini artırarak faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.
Panelin diğer oturumlarında ise İBB Sağlık Sosyal İşler Daire Başkanı Vet. Dr. Muhsin Öztürk “Hayvancılık ve Kırmızı Ette Gelecek Projeksiyonu”, TÜGEM Hayvancılık Daire Başkanı Muhttin Eyimaya “Taırm Bakanlığı’nın Hayvancılık Konsuna Bakışı ve Alınan Tedbirler”, İstanbul İl Tarım Müdürü Ahmet Kavak Et “Üretim Tesisleri ve Ürün Denetimi” konulu sunumlarını yaptılar.
Günün sonunda panelistlere İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Atilla Sümer ile Meclis Başkanı İ. Ali Kopuz katılımları için teşekkür belgesi verdi.

GELECEĞİN GIDA VİZYONU BURSA'DA TARTIŞILDI

Bursa Veteriner Hekimler Odası ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğrencileri ulusal çapta veteriner hekim öğrencileri ve çeşitli alanlarda veteriner sanayi sektörünü bir araya getirerek "Veteriner Hekimliğe Sektörel Bakış'' Sempozyumu düzenlendi. Türkiye’nin her yerinden 800 Veteriner Fakültesi öğrencisinin katıldığı VESBA’11 Veteriner Hekimliğe Sektörel Bakış Sempozyumu, Bursa Bursa Merinos Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı. Sempozyumun ikinci gününde Geleceğin Gıda Vizyonu ve Gıda Güvenliği tartışıldı. Oturum Başkanlığını ETBİR üyesi Vet. Dr. Can Demir’in yürüttüğü panele ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener Ve Bursa İli Koyun - Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı A.Yıldırım Oran konuşmacı olarak katıldı.
Dr. Ahmet Yücesan panel sunumunda zoonoz hastalıklar ve ülkemizdeki kesimhane ve kombinaların yapısal durumunu ele aldı. Kırmızı et sanayi içerisinde yer alan kuruluşları Belediye mezbahaları ve kombinaları, özel sektöre ait mezbaha ve kombinalar, Et ve Balık Kurumu işletmeleri, et mamülleri üreten özel tesisler olarak sınıflandırdığı konuşmasında Yücesan, ülkemizde kesim yapılan tesislerin % 76’sının belediye mezbahaları ve kombinaları olduğunu, Belediye mezbahalarının % 85’inin ise 3. sınıf mezbaha olduğunu belirtti. Ayrıca, ülke genelindeki 903 adet kesimhanenin kapasite kullanım oranının büyükbaşta % 21, küçükbaş kesiminde ise % 15 olduğunu, yurt çapında yıllık 2 milyon adet büyük baş, 6 milyon adet de küçükbaş kesimi yapıldığını ifade etti. Yaygın 903 adet mezbahanın kapasite kullanım oranlarının bu denli düşük, sayılarının bu denli fazla olması sonucunda, tesislerin altyapılarının yetersiz olduğunu belirten Yücesan sorunları şöyle sıraladı: Zoonoz olarak belirtilen hastalıkları taşıyan hayvanların kesimhane bekleme alanlarında ve kesim salonlarında yeterince kontrol edilememesi sonucu enfeksiyonun yayılmasına neden olması; Dağınık yapıda olan kesimhanelerin resmi otoriteler tarafından kontrol edilemesinin zor olması; Yetersiz alt yapıya sahip olan kesimhane ve kombinalarda işlenen karkas ve yan ürünlerde ekonimik değer kaybının oluşması.

 

DİŞİ HAYVAN 'ANA' DEMEK, KESİMLERİNİ DURDURUN

Başbakanlık, Et ve Balık Kurumu'nu (EBK) masaya yatırdı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun hazırladığı raporda, Türkiye'nin et sorununun ithalatla çözülmesinin mümkün olmadığı belirtildi. Raporda, EBK'ya, "dişi hayvan kesilmesin" uyarısı yapılırken, "Dişi hayvan ana demektir. Yapılan hesaplamalara göre bir dişi hayvanın kesilmesi 9 erkek hayvanın kesilmesine bedel bulunmuştur" denildi. Et ve Balık Kurumu'na gönderilen raporda yer alan uyarı ve öneriler şöyle:

 

MÜDAHALE YETERSİZ
2009 yılında Kurum, Türkiye kırmızı et piyasasının yüzde 1.3'ünü kontrol edebildi. Bu oran piyasadaki fiyat regülasyonunu sağlamak bakımından oldukça düşük. Bu yüzden 2009-2010 dönemindeki aşırı fiyat yükselmelerine kurumun müdahalesi yetersiz kaldı. Et ve Balık Kurumu bu dönemde, sınırlı imkânları sebebiyle, bayilik sistemine geçilmesi çalışmalarını ertelemek zorunda kaldı. Türkiye'nin et sorununun ithalatla çözülmesi mümkün değildir. Halen Türkiye'nin izlemekte olduğu hayvancılık politikalarında kısa, orta ve uzun vadede köklü değişikliklere gidilmesi zorunlu görülmektedir. Kısa vadede de dişi hayvan kesilmesi durdurulmalıdır. Dişi hayvan ana demektir. Bir dişi hayvanın kesilmesi 9 erkek hayvanın kesilmesine bedeldir."

 

TEFTİŞ KURULU BAŞKANI YÖNETİMDEN ÇIKSIN
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı, teşekkül yönetim kurulu üyesi. Bu, Et ve Balık Kurumu'nu teftiş etmek ve soruşturmakla yetkili olan bakanlık müfettişlerinin çalışmalarını olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca etik değil. Teftiş Kurulu Başkanı, yönetim kurulu üyeliğinden alınsın.

BESİCİ KAYIT ALTINA GİRMİYOR Destekleme kapsamında izlenen TAR-ET projesi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da besicilerin kayıt altına girmekten kaçınması, kredi temin edilmesinde bürokratik zorluklar nedeniyle beklenen faydayı sağlayamadı. Projenin uygulamaya devam edilip edilmemesinin ilgili merciler nezdinde gözden geçirilmesi gerekir.

 

 

 


ETBİR I KIRMIZI DERGİ

Eski Sayısı okumak için tıklayınız.


ETBİR Sosyal Medyada

Sektör haberlerini Facebooktan takip etmek için

Tıklayınız


ETBİR I Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği

Barbaros Mahallesi Mor Sümbül Sokak 5 A Deluxia Palace Kat: 8 D: 240 34746 Ataşehir/İstanbul

Tel : 216. 478 62 79

Fax : 216. 478 62 76

Email : [email protected]

Web : www.etbir.org