02SEKTÖR

OKU

ETBİR Yönetim Kurulu Bakan Fakıbaba'ya tebrik ziyaretinde bulundu.

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan ve Yönetim Kurulu üyelerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'ya tebrik ziyaretinde bulundu. Bakan Fakıbaba'yı makamında ziyaret eden ETBİR Yönetim Kurulu, yeni görevinde başarılar dilerken, hayvancılık ve kırmızı etin gündemindeki konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

 

Etbir Kırmızı Dergi Yeni Sayısı Çıktı

SON SAYI

ETBİR iftar yemeği kırmızı et firmaları ve sektör paydaşlarını buluşturdu

Etbir'in her yıl gelenekselleşen iftar yemeği 2 Haziran 2017 Cuma günü Ataşehir Park Adana Et ve Kebap'ta gerçekleşti. Yemekte kırmızı et firmaları ve sektör paydaşları bir araya geldi.

 

DEVAMI

Kırmızı et arzında sorun devam ediyor

ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Yücesan:- 'Besilik materyal sayısını artırmak ve atıl çiftlik kapasitelerini doldurmak amacıyla firmaların sıfır gümrük vergisiyle doğrudan besilik materyal ithalatı yapmasına izin verilmeli'- 'Yüksek besi maliyeti ve kur kaynaklı artan besleme (yem, ilaç) maliyetleri nedeni ile özellikle küçük üreticiler hayvancılık faaliyetine devam etmekte zorlanmakta'

 

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, kırmızı et üretiminin talebi karşılayamadığını belirterek, "Besilik materyal sayısını artırmak ve atıl çiftlik kapasitelerini hızla doldurmak amacıyla firmaların sıfır gümrük vergisiyle doğrudan besilik materyal ithalatı yapmasına izin verilmelidir." önerisini getirdi.

Yücesan yaptığı yazılı açıklamada kırmızı et sektörüne ilişkin sorunları saptayarak, çözüm önerilerini sıraladı.

Türkiye'de son on yılda kırmızı ete artan talebe karşın üretimde yetersizlik oluştuğunu belirten Yücesan, et üretiminin talebi karşılayamadığını kaydetti.

Geçen yıl 150 bin tondan fazla ithalat yapıldığını hatırlatan Yücesan, "Kırmızı et arzında sorun devam ediyor. Yüksek besi maliyeti ve kur kaynaklı artan besleme (yem, ilaç) maliyetleri nedeni ile özellikle küçük üreticiler hayvancılık faaliyetine devam etmekte zorlanmaktadır. Arzın talebi karşılayamamasıyla birlikte mevsimsel talebin ve Ramazan/turizm sezonunun yaklaşmasıyla fiyat beklentisinin oluşması arz ve talep dengesini bozarak, fiyat istikrarsızlığı oluşturmuştur. Hayvancılığın ve kırmızı et üretiminin bu zayıf hali sektörü korunaksız hale getirerek, piyasaları olumsuz etkilemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

DEVAMI

Kırmızı et arzında ki sorunlar için tespitler ve çözüm önerilerimiz

Kırmızı et sektörümüzde son günlerde yaşanan dengesiz fiyat hareketleri ile ilgili Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği - ETBİR olarak görüşlerimizi GTHB ve sektörümüzle paylaştık..

 

Tespitler:

  1. Türkiye’de son on yıldaki kırmızı ete artan talebe karşın üretimde yetersizlik oluşmuştur. Bu nedenle et üretimi talebi karşılamamaktadır. Yıllık (2016 verilerine göre) yaklaşık 150.000 tondan fazla ithalat yapılması bu durumu ortaya koymaktadır.
  2. Yüksek besi maliyeti ve kur kaynaklı artan besleme (yem, ilaç) maliyetleri nedeni ile özellikle küçük üreticiler hayvancılık faaliyetine devam etmekte zorlanmaktadır.
  3. Arzın talebi karşılayamamasıyla birlikte mevsimsel talebin ve Ramazan/turizm sezonunun yaklaşmasıyla fiyat beklentisinin oluşması arz ve talep dengesini bozarak, fiyat istikrarsızlığı oluşturmuştur.
  4. Hayvancılığın ve kırmızı et üretiminin bu zayıf hali sektörü korunaksız hale getirerek, piyasaları olumsuz etkilemektedir.

Çözüm Önerilerimiz:

  1. Arz yetersizliğini piyasa olanaklarına zarar vermeden hızla çözmek için işlenmiş et ve et ürünleri faaliyetinde bulunan firmalara, ESK’nın aracı olması yerine, 2016 yılı üretim rakamları dikkate alınarak belirlenecek olan oranlarda kontrollü olarak doğrudan karkas ithalat izni verilmelidir. Bu yöntem, aynı zamanda tedarik zincirinin sadeleştirilmesi ile maliyet tasarrufu sağlayacağı için et fiyatına düşüş yönünde olumlu katkısı olacaktır.
  2. Besilik materyal sayısını arttırmak ve atıl çiftlik kapasitelerini hızla doldurmak amacıyla firmaların sıfır (0) gümrük vergisiyle doğrudan besilik materyal ithalatı yapmasına izin verilmelidir.
  3. Besilik ithalatındaki KKDF kaldırılmalıdır. Bu sayede finansman sıkıntısı nedeniyle ile çiftliğine besilik dana alamayan firmalar vadeli alım yapabilecektir.
  4. Milli Tarım Projesi’nin iki önemli ayağından biri olan hayvancılıkta yüksek verimli yerli ırkları destekleme modeli ve damızlık üretim merkezleri oluşturulması uygulamaları aynen ve uzun soluklu olarak devam ettirilmelidir.
  5. Orta ve uzun vadede öncelikle, Türkiye’deki mevcut sığır ırk popülasyonu sütçü ırklar yerine kombine verimli ırklar (et ve süt verimi dengeli Simmental ırkı gibi) çoğunluk haline getirilmelidir.
  6. Küçükbaş (koyun-keçi) üretiminin ülkemizin iklim ve coğrafi şartlarına uygun ekonomik üretimi nedeniyle desteklemeye devam edilmesi ve tüketiminin özendirilmesi çalışmaları yapılmalıdır

DEVAMI

ETBİR'de yeniden Ahmet Yücesan...

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR)'in 9. Olağan Genel Kurulu 18 Şubat'ta yapıldı. ETBİR'de yeni dönem yönetim kurulu başkanlığını Dr. Ahmet Yücesan devraldı.

 

ETBİR Genel Kurulu 18 Şubat'ta yapıldı. Mevcut yönetim kurulunda görevde olan üyelerin çoğunluğu göreve devam ederken, ilk kez görev alan üyelerle bayrak yarışı geleneği devam ettirildi. Yönetim Kurulu'nun görev dağılımını yaptığı 23 Şubat'taki ilk toplantıda Dr. Ahmet Yücesan Yönetim Kurulu başkanı oldu. Yücesan, daha önce de bir dönem ETBİR, bir dönem de Ulusal Kırmızı Et Konseyi -UKON yönetim kurulu başkanlığı yapmıştı.

DEVAMI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından yapılan açıklamanın ardından yazılı ve görsel basında yer alan haberlerde konu farklı boyutlarda ele alınmış ve etin kanser oluşumunda önemli bir risk olduğu vurgulanmıştır. Hâlbuki kırmızı etin kansere neden olduğuna dair kesin bir bulgu bulunmamaktadır. Raporda da belirtilen "etki edebileceği" gözlemidir ve kırmızı etin besin değerine vurgu yapılarak, ülkelere göre yeme alışkanlığının diyetlerde dikkate alınarak dengelenmesi gerektiği belirtilmektedir.

 

Kompleks bir hastalık olan kanserin oluşumunda yaş, genetik, beslenme, çevre ve yaşam koşulları gibi faktörlerin etkili olduğu pek çok çalışmada ortaya konulmuştur. Tek bir ürün grubunu riskli göstermek hatalı ve eksik bir açıklamadır. Burada en önemli faktör etin pişirme şeklidir. İşlenmiş et ürünlerinde ise pişirmenin yanı sıra kullanılan katkı maddeleridir. Ülkemizde son yıllarda yapılan düzenlemelerle et ürünlerinde kullanılan nitrat ve nitrit gibi katkı maddelerinin düzeyinde ciddi azalmalara gidilmiştir.

Yapılan açıklamada etin veya et ürünlerinin fazla tüketilmesinin riski arttırma ihtimalinin olduğu belirtilmektedir. Et ve et ürünlerinin tüketimi ülkemizde sanıldığı kadar yüksek değildir. Ülkemizde kişi başına düşen toplam kırmızı et tüketimi yaklaşık 35 gr.’dır. İşlenmiş et tüketim miktarı olan günlük 10 gram / yıllık 3.7 kg da bu rakamın içindedir. Bu miktar, raporda belirtilen miktarın çok altında ve gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindedir. ABD ve Avrupa ülkelerinde günlük et tüketimi ülkemize göre 3-4 kat daha fazladır. fazladır. Ülkemizde et tüketiminin az olmasına karşın gıda liflerinin kaynağı olan sebze ve meyve
gıdaların tüketimi daha yüksek seviyelerdedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün ortaya koyduğu çekince ülkemiz tüketim alışkanlıklarıyla doğrudan örtüşmemektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme için et ve et ürünleri diyette bulunması gereken önemli bir ürün grubudur. Et,  protein miktarı ve kalitesi, B grubu özellikle de B12 gibi vitaminleri, demir ve çinko gibi mineral maddeleri ile insan beslenmesinde önemli rol oynamaktadır. B12 çocukların beyin gelişimi için elzemdir. Ayrıca yaşam süresince beyin fonksiyonları için de gereklidir. Et, L- karnitin, koenzim Q10, karnosin ve konjuge linoleik asit gibi önemli biyoaktif bileşikleri de içermektedir. Buna göre et, diyette yer alması gereken önemli bir gıda maddesidir. Diyetten kırmızı etin çıkarılması kanser dahil pek çok hastalık açısından risk oluşturabilir.
Hijyenik ve teknolojik kurallara uygun olarak üretilmiş kırmızı et ve et ürünleri yeterli ve dengeli beslenme için büyük önem arz etmektedir. Unutulmamalıdır ki sadece et değil her bir gıda grubunun aşırı tüketimi sağlık açısından risklidir. Ancak etten ve et ürünlerinden kaynaklanabilecek olumsuzlukların en aza indirilmesi için yüksek sıcaklıklarda uzun süreli pişirmeden kaçınılması da oldukça önemlidir.
Saygılarımızla,

ETBİR

Afis

Haberler